Poti vizita Sibiul - Oras medieval

Oraşul a fost colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela, prima menţiune documentară fiind făcută în anul 1191, sub numele de Cibinium. Începând cu anul 1366, oraşul îşi schimbă numele în Hermannstadt, devenind, după 1919, orasul Sibiu.

Ca cetate, Sibiul s-a dovedit invincibil în fața otomanilor și a trecut prin numeroase conflicte militare fiind capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic și, în același timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educație și de cultură.

Sibiul continuă să își scrie istoria, fiind un oraș modern, european, care are curajul și resursele să deschidă drumuri și să se remarce prin proiectele sale.

Cetatea de la Slimnic

Situată pe colina Burgbasch, colină care domină partea de sud a localității, fortificația de la Slimnic (Stolzenburg), avea menirea să apere drumul Sibiu – Mediaș.

Cetatea se desfășoară în direcția nord – sud deasupra întregii coline, partea cea mai veche fiind o capelă gotică, peste care se ridică turnul clopotniță pe trei nivele.

Spre sud a fost începută o biserică gotică care, probabil, nu a fost terminată niciodată. Se păstrează peretele de sud al navei principale și al colateralului cu arcade ogivale pe două niveluri.

Palatul Brukenthal Avrig

Palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Transilvaniei, a fost construit între 1780 și 1785 după modelul palatului Schönbrunn din Viena.

Clădirea în stil baroc are formă de U cu un corp central cu 2 aripi laterale, aici fiind expusă renumita colecție a baronului, formată din 212 tablouri și 129 gravuri, în prezent acestea găsindu-se la Muzeul Brukenthal.

Din păcate, după moartea baronului clădirea, având mai mulți proprietari nepăsători, s-a degradat cu repezeciune.

Balea Lac

Obiectiv turistic situat in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, Bâlea Lac este reprezentat printr-un lac glaciar.

Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafața de 46508 m2 și adâncimea de 11,35 m.

În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație științifică.

Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș.

Transfagarasan-ul

Transfagarasan este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.

Cei mai multi dintre noi cunosc faptul ca idea construirii unui drum peste muntii Fagarasului i-a apartinut lui Ceausescu.

Realitate este ca existau schite si planuri realizate inainte de 1960 care contineau detaliile unui drum prin muntii Fagarasului, proiect abandonat deoarece bugetul de atunci nu suporta o asemenea cheltuiala, dar ideea a fost reluata dupa finalizarea lucrarilor la hidrocentrala de la Vidraru.

Transalpina

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele.

Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla, si leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.

Drumul si-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (tara de dincolo de munti), cum era numita in vechile texte si harti latinesti Tara Romaneasca, si e supranumit “Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1938, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala.

Muzeul satului din Sibiu

Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis.

Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura sau cu barca.

O vizită în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are şi această caracteristică de a te face să uiţi cu uşurinţă de problemele zilnice, transpunându-te într-o lume diferită, cu care înveţi treptat să comunici.

Catedrala Ortodoxa din Sibiu

După ce timp de 60 de ani românii ortodocși din Ardeal nu au avut niciun episcop ortodox, Curtea imperială din Viena a numit în 1759 pe episcopul Dionisie Novacovici ca episcop pentru românii ortodocși din Transilvania.

El a fost instalat în 1761 în Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, iar curând după aceea și-a mutat reședința la Rășinari. La cererea întregului cler ortodox al românilor din Ardeal, episcopului Sofronie Chirilovici i s-a îngăduit să-și ia reședința la Sibiu.

La jumătatea secolului al XIX-lea, ca urmare a creșterii influenței oamenilor de afaceri, a clerului și a intelectualilor români de rit ortodox din Sibiu, s-a simțit necesitatea construirii unei biserici ortodoxe care să îndeplinească rolul de catedrală a Bisericii Ortodoxe din Transilvania.

Gradina Zoologica din Sibiu

Grădina zoologică din Sibiu este prima deschisă în România, în anul 1929.

La grădina zoo din Sibiu se află cel mai lung crocodil din România, acesta măsurand 2 m lungime.

La intrarea în grădina zoo poate fi admirat unul dintre cei mai bătrâni stejari din judeţ, acesta avand 600 de ani şi fiind declarat monument al naturii.